Враца отбеляза 173 години от рождението на Христо Ботев!

Сряда, 06 Януари 2021г


  В деня на големия християнски празник Богоявление се навършват 173 години от рождението на гениалния поет и революционер Христо Ботев.


Роден в Калофер, точно на Рождество Христово/25 декември-стар стил/, Христо Ботев идва на този свят не само с името си, но и с непоколебимия си революционен дух, за да остави в наследство великото си творчество и безсмъртната си идея за независимост и свобода, превърнала се в отечествена саможертва.

Днес помним думите на Пейо Яворов, които са синтез на всичко, изречено за поета- революционер от много поколения:

„..Една памят за дълбоко благоговение, един образ за страстно обожание, едно име за девиз на всяка праведна борба… Паметта на един страдалец-поет, образът на един пламенен борец, името на един идеален човек - Христо Ботйов!“

В знак на признателност пред живота и делото на Христо Ботев венци и цветя поднесоха областният управител Малина Николова, министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Петя Аврамова, кметът на община Враца Калин Каменов, народните представители Красен Кръстев и Станислав Попов, председателят на Общински съвет – Враца д-р Владимир Христов и общинските съветници.

Препоръчваме ви

Още актулани новини